Wad - Overleven op de grens van water en land

  • 27 January 2019 14:00
  • MFC Het Spectrum
  • € 12,00
Wad - Overleven op de grens van water en land

Film 'WAD' met inleiding door cameraman Ruurd Jelle van der Leij.


De gezamenlijke vertoning van de 4 filmhuizen in Noardeast-Fryslân was in een paar dagen uitverkocht, vandaar dat elk filmhuis in januari de film WAD van Ruben Smit nogmaals vertoont. In Bios Burdaard wordt de vertoning op 27 januari ingeleid door Ruurd Jelle van der Leij (33) uit Oldeholtpade. Van der Leij, die kust- en zeemanagement heeft gestudeerd, was als cameraman nauw bij de productie betrokken.


WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit, die bekendheid verwierf met de film De Nieuwe Wildernis (2013), en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.

Een film die dit unieke en zeer dynamische natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopisch kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.